Εν Κάραγατς: Ένα σύγχρονο café αλλά και ένα ταξίδι μνήμης, στην πλατεία της Ορεστιάδας!

Ένας χώρος σύγχρονος αλλά παράλληλα και ένα ταξίδι μνήμης στο χρόνο και στον τόπο από όπου ξεκίνησε

η δημιουργία και η μέχρι τώρα πορεία της πόλης της Νέας Ορεστιάδας.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει γεύσεις και ανέσεις του σήμερα στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά και να αφήσει την σκέψη του να ταξιδέψει στο πρόσφατο παρελθόν της παλιάς Ορεστιάδας, το Κάραγατς.

 

karagats1

karagats1a

Εισιτήριο για το ταξίδι αποτελούν τα στοιχεία που διακοσμούν τον χώρο με επικρατέστερο το κεντρικό ρολόι. Ένα ρολόι αντίγραφο ενός παλαιού τροχού άντλησης ύδατος, το οποίο εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδος, προσαρμοσμένο απόλυτα με το χώρο. Χωρισμένο σε τέσσερα τεταρτημόρια, τέσσερις σημαντικοί σταθμοί στην εξέλιξη της πόλης της Ορεστιάδας. Η ζωή στο παλαιό Κάραγατς, ο ξεριζωμός και η μετακίνηση του πληθυσμού, ο παλαιός σταθμός της πόλης και τέλος η σύγχρονη πλατεία με το Δημαρχείο.

karagats2

karagats2a

Οι ζωγραφισμένες τοιχογραφίες από επαγγέλματα της τότε κοινωνίας που έχουν πλέον εκλείψει, του μπακάλη της γειτονιάς, του υποδηματοποιού, του καροποιού, του λούστρου, του πλανόδιου εφημεριδοπώλη και του αγρότη αποπνέουν έναν αέρα νοσταλγίας.

karagats3

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο φωτογράφος της τότε εποχής, μας περιμένει να απαθανατίσει με την κλασική παλιά φωτογραφική μηχανή του τις αναμνηστικές φωτογραφίες με φόντο το τοπίο του Κάραγατς.

karagats4

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η λατέρνα, το μουσικό όργανο που ακουγόταν να παίζει στους δρόμους μιας άλλης εποχής και γέμιζε με νότες τις φτωχογειτονιές.

karagats5

Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν και πολύ σημασία αν δεν τιμούσαμε τους ανθρώπους, πρωτεργάτες και ιδρυτές, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες, δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν να δημιουργήσουν την πόλη της Ν.Ορεστιάδας.
Ένας μικρός φόρος τιμής, λοιπόν, αποτελεί η τοιχογραφία του Γενικού Διοικητή Θράκης κ. Δάσιου Σπυρίδωνα, του οποίου το όνομα έχει και η κεντρική πλατεία της πόλης. Εικονίζεται να απολαμβάνει τον καφέ του ατενίζοντας τη ζωή της σύγχρονης πόλης, της νεότερης πόλης της Ελλάδος, τη Ν.Ορεστιάδα.

karagats6

Υπεύθυνος Καταστήματος: Ιωάννης Κώστογλου
Πλατεία Δασίου 22 / Ορεστιάδα / Tηλ.: 2552 400767

F/B: Εν Καραγατς / INSTA: en_karagats

 

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone