Νέο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης: Εκεί που η μουσική συναντά το σύγχρονο στυλ και την καλαισθησία

Από τη Μερόπη Κολλάρου Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ορδουμποζάνης

Το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης έχει μακρόχρονη και διακεκριμένη παρουσία στην πόλη που είναι παράλληλη

με την πολιτιστική ιστορία της Αλεξανδρούπολης.

Με την φροντίδα καλλιεργημένων ανθρώπων της πόλης ιδρύθηκε το 1958 επί της Δημαρχίας του Ιωάννη Μπέτσου και λειτούργησε στοιχειωδώς η σχολή πιάνου με διδάσκουσα την Τσολίκ Καϊλιάν υπό την διεύθυνση της αείμνηστης Ελένης Φιλιππίδου. Αρχικά στις δεκαετίες '60, '70 λειτουργούσε ως παράρτημα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Το 1984 αναγνωρίσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτονομήθηκε.

Από το 1987 με την ίδρυση της Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Αλεξανδρούπολης (Ε.Π.Α.Δ.Α.) επί της Δημαρχίας του Αναστασίου Σουλακάκη διευρύνθηκε και αναπτύχθηκε σταδιακά σε ένα εύρωστο εκπαιδευτικό ίδρυμα και από το 2015 υπάγεται απευθείας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης στον Τομέα Πολιτισμού. Με προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη υλοποιήθηκε το νέο κτίριο του Δημοτικού Ωδείου με την συνένωση και αναπαλαίωση του ιστορικού παλαιού της οδού Καραΐσκάκη στο οποίο και θα μεταστεγαστεί το Ωδείο.

odeio1.jpg

Το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης με την παραπάνω από μισό αιώνα παρουσία του, έδωσε κύρος στη μουσική εκπαίδευση στην πόλη και ευρύτερα στο Νομό, φιλοξένησε γενιές και γενιές σπουδαστών, που η πορεία τους στο Ωδείο μένει αξέχαστη και διαμόρφωσε ολοκληρωμένους μουσικούς- απόφοιτους με επιτυχίες σε μετεκπαιδευτικούς κύκλους σπουδών, διακρίσεις σε διαγωνισμούς, διεθνή σεμινάρια , που μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας που παρέχει το Ωδείο.

Από αυτούς τους απόφοιτους του Ωδείου, της δεκαετίας του '90 και πέρα ένας μεγάλος αριθμός είναι αξιόλογοι δάσκαλοι και καθηγητές μουσικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πόλη μας και σε όλη την Ελλάδα, αρκετοί εντάχθηκαν στο διδακτικό προσωπικό του Ωδείου και άλλοι συνέχισαν τις σπουδές τους στην Ευρώπη και είναι επαγγελματίες μουσικοί, καταξιωμένοι συνθέτες και συμμετέχουν σε σύνολα κλασσικής και μοντέρνας μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Δημοτικό Ωδείο αποτελεί σημείο σύγκλισης πολλών μουσικών ρευμάτων και εδώ καλύπτεται όλο το φάσμα της μουσικής εκπαίδευσης με αρχή την προσχολική και σχολική ηλικία, όταν οι νότες μαθαίνονται σαν λέξεις, έως την διαμόρφωση ολοκληρωμένων μουσικών.

odeio2.jpg

Λειτουργούν τομείς: Μουσικής Προπαιδείας, της οποίας στόχος είναι η ανάπτυξη του μουσικού αισθητηρίου, της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών με την εφαρμογή διάφορων συστημάτων που είναι αυτόνομα και αλληλοσυμπληρώνονται με θετικά αποτελέσματα.

Το μάθημα γίνεται σε μικρές ομάδες μία φορά την εβδομάδα και είναι εμπλουτισμένο με ηχοϊστορίες και μουσικό παιχνίδι.

Ο τομέας κλασσικής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου που περιλαμβάνει τη σχολή πιάνου, εγχόρδων νυκτών, πνευστών, ακκορντεόν, αρμονίου, μονωδίας-μελοδραματικής, βυζαντινής μουσικής και ανώτερων θεωρητικών, διαρθρώνεται με γνώμονα την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας του αυριανού μουσικού ή μουσικόφιλου και συνδυάζει την εφαρμογή της οργάνωσης σπουδών του Υπουργείου Πολιτισμού με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ρεύματα.

odeio3.jpg

Για μας ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα ειδικά μαθήματα μουσικής δωματίου, παιδικής χορωδίας και εφήβων, βυζαντινής χορωδίας, ορχήστρας νέων και μουσικών συνόλων.

Στις επιτροπές των απολυτηρίων εξετάσεων είναι σημαντικό γεγονός η παρουσία καταξιωμένων μουσικών και ακαδημαϊκών που επισκέπτονται το Ωδείο και υπογράφοντας τα απολυτήρια των σπουδαστών μας δίνουν την έξωθεν μαρτυρία του υψηλού επιπέδου σπουδών.

Επίσης το Δημοτικό Ωδείο προσφέρει και διαμορφώνει προγράμματα ελεύθερης παιδείας σε όλους τους τομείς για όσους επιθυμούν να μάθουν μουσική, χωρίς να διαθέτουν πολύ χρόνο για μελέτη, αλλά και σε εκείνους τους ενήλικες τώρα που στο παρελθόν αποθαρρύνθηκαν.

Ένα σημαντικό κομμάτι των λειτουργιών μας είναι οι παροχές μας, δηλαδή υποτροφίες, δωρεάν δοκιμαστική περίοδος μαθημάτων, εκπτώσεις έως και 40% χώροι εξοπλισμένοι με άρτιας ποιότητας όργανα, μουσική βιβλιοθήκη εξοπλισμένη με βιβλία και παρτιτούρες που λειτουργεί δανειστικά, καθώς και δισκοθήκη που περιλαμβάνει τον βασικό κορμό ηχογραφημένων σημαντικών έργων κλασσικού ρεπερτορίου, επαγγελματικό προσανατολισμό, προπαρασκευαστικά τμήματα, διοργάνωση συναυλιών των σπουδαστών όλων των ηλικιών, σεμινάρια και επιμορφωτικά μαθήματα, μουσική ξενάγηση παιδικών σχολών και σχολείων στους χώρους του Ωδείου, εκπαιδευτικά ταξίδια για ακρόαση επιλεγμένων συναυλιών σε κεντρικές μουσικής σκηνές της Ελλάδας.

Έχοντας πάντα σαν οδηγό ότι οι νέοι που εκπαιδεύονται μουσικά, αποκτούν μια ιδιαίτερη ευστροφία, αντανακλαστικά, αυτογνωσία, πειθαρχία και - το σημαντικότερο- ανακαλύπτουν συναισθήματα και βρίσκουν τα κανάλια εξωτερίκευσης και έμπνευσης θεωρούμε αναντικατάστατα τα οφέλη της μουσικής παιδείας.

odeio4.jpg

Επικεντρωνόμαστε πάντα σε πολλαπλές μουσικές δραστηριότητες, οι συναυλίες μας στη διάρκεια του σχολικού έτους είναι πολλές, οι εμφανίσεις της ορχήστρας και των χορωδιών του Ωδείου κάθε Χριστούγεννα και καλοκαίρι αποτελούν “γεγονότα” με πάνω από χίλιους ακροατές όπως και η μουσικοθεατρική παράσταση των τμημάτων μουσικής προπαιδείας, οι συναυλίες μουσικής δωματίου των σπουδαστών, κοινές συναυλίες με καθηγητές, συναυλίες για κοινωφελείς και κοινωνικούς σκοπούς κ.α.

Έτσι το Δημοτικό Ωδείο με εξέχουσα παρουσία στα πολιτιστικά γεγονότα της πόλης πετυχαίνει να δημιουργεί θεσμούς πολιτισμού και επικοινωνίας μέσω της τέχνης στην Αλεξανδρούπολη και είναι βασικός παράγοντας εξέλιξης της τοπικής κοινωνίας την οποία και υπηρετεί.

Κράτα το

Κράτα το

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone