Τα προϊόντα του Έβρου - Δική μας υπόθεση

Από τη Σοφία Χύτου

Γεύσεις και αρώματα
Μυστικά και χρώματα
Παραδοσιακή διατροφή


Μέσα από τη γη
Άνθρωπε σοφέ κοίτα τη γη
Γιατί κρύβει θησαυρούς εκεί
Προϊόντα  υγιεινά
Και όλου του κόσμου τα καλά

Η Ελλάδα έχει πλούσια παραγωγή σε προϊόντα γης με εξαιρετική ποιότητα, πιστοποιημένα τα οποία μπορεί να είναι και βιολογικής καλλιέργειας. Ξεχωρίζουν για τις  ιδιαίτερες συνθήκες που αναπτύσσονται και για τη φροντίδα που χρειάζονται.
Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα τοπικά προϊόντα έχουν αποκτήσει ένα σταθερό κοινό που ολοένα και αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει και από το γεγονός ότι πολλές έρευνες που έρχονται στην επιφάνεια αποδεικνύουν πως η κακή διατροφή ταυτόχρονα με ουσίες  που βρίσκονται σε προϊόντα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Το συγκεκριμένο αίτιο είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν και να διαδοθούν περισσότερο τα τοπικά προϊόντα  και να δοθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμφανισθούν και να δημιουργηθούν μικρές τοπικές επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα διάσπαρτες σε διαφορετικά σημεία του Έβρου.  


picnic      papadimitriou

Στον Έβρο υπάρχουν αρκετοί αγροτικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί  αλλά και σύλλογοι γυναικών. Ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου όπου ιδρύθηκε το 1998 με την ονομασία «Γαία» όπου παράγουν κους κους, ιφκάδια,  ουμάτς, ριτσέλι, λικέρ, παραδοσιακά χειροποίητα φύλλα και πίτες, μαρμελάδες από φρούτα του δάσους, ο Αγροτουριστικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Πέπλου με έτος ίδρυσης το 1996 με την ονομασία «Ακρίτισες» όπου παράγουν γλυκά, τραχανά, κους κους, μαρμελάδες, ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός  Γυναικών Λουτρού με την ονομασία «Χάνα» παράγει παραδοσιακά φαγητά με αγνά προϊόντα, ο Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Φερών με έτος ίδρυσης το 1996 με ονομασία «Εκάβη» παράγει γλυκά του κουταλιού, και Θρακιώτικα ζυμαρικά, ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Λευκίμης όπου διαθέτει παραδοσιακά γλυκά,λουκούμια και παραδοσιακές τοπικές συνταγές, ο Συνεταιρισμός Γυναικών Δαδιάς με έτος ίδρυσης το 1994 με ονομασία «Γερακίνα», ο Συνεταιρισμός Γυναικών Σαμοθράκης με έτος ίδρυσης το 2002 με ονομασία «Αξιόκερσα» όπου παράγουν εδέσματα όπως τα φλομάρια, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, αρωματικά φυτά και βότανα, λικέρ,λάδι και ελιές, ο Αγροτικός Τουριστικός Συνεταιρισμός  Γυναικών Αισύμης όπου διαθέτει μυρωδικά  όπως χαμομήλι, ρίγανη, φλαμούρι, σπιτικά ποτά και παραδοσιακά φαγητά όπως γιουφκάδες, τραχανάδες, κιλιντίρια, ζυμωτό ψωμί, γλυκά ταψιού, μαρμελάδες αλλά και χειροποίητες πίτες.
Τα τοπικά προϊόντα του Έβρου έχουν δημιουργήσει αξιοθαύμαστες τοπικές παραδοσιακές συνταγές όπως η μπάμπω, μιλινάκια, γκόλιο, λαγγίτες Θρακιώτικες, Θρακιώτικη σκορδαλιά, λαχανιά με κρέας, Βαρβάρα, Θρακιώτικη αλμυρή γαλατόπιτα, χοιρινό με κουσκούς -κισκέκι, γιαουρτόπιτα, ρετσέλι, κουραμπιέδες με καρύδι, κατσαμάκι, γλυκό καρύδι.

tiakas      fragkopoulos

Τα τοπικά προϊόντα εκτός όμως από τους λόγους υγείας που αναφέρθηκαν παραπάνω, ενισχύουν πάρα πολύ την οικονομία και τον τουρισμό. Τα τοπικά προϊόντα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που στηρίζει την εθνική μας  οικονομία. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να δοθεί προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και στις επιχειρήσεις  που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε αυτό τον κλάδο.
Οι τουρίστες πάντως συνηθίζουν να απολαμβάνουν και να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα τοπικά προϊόντα και ουκ ολίγες φορές φεύγουν παίρνοντας μαζί τους  συσκευασίες με τοπικά προϊόντα.
Βέβαια είναι αρκετά και τα καταστήματα της καφεστίασης όπου τα τελευταία χρόνια στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα διαθέτοντας συγκεκριμένους χώρους στα μαγαζιά τους με έκθεση τοπικών προϊόντων  και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απολαύσει μια μεγάλη ποικιλία εκθεσιακών προϊόντων και φυσικά είναι στη διάθεσή τους να τα αγοράσουν.
Μεγάλη προσπάθεια ανάδειξής τους γίνεται όμως και από φορείς και δεν είναι λίγες οι φορές που τοπικά προϊόντα βρίσκονται σε εμπορικές εκθέσεις και όχι μόνο. Τα τοπικά προϊόντα είναι και εργαλεία  που βοηθούν στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας.

Ένα στοιχείο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι και η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων. Η QMSCERT, είναι  ο διαπιστευμένος οργανισμός επιθεωρήσεων και πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 λειτουργώντας με τις απαιτήσεις του ISO 17021. Ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει καθιερώσει ένα σύστημα διαχείρισης ασφαλείας τροφίμων  που είναι σε συμμόρφωση με το HACCP και πρότυπο το EN ISO 22000:2005. Τα τοπικά προϊόντα παράγονται είτε από βιοτεχνίες ιδιωτών παραγωγής τοπικών προϊόντων, παραδοσιακές   βιοτεχνίες,   αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις  και εργαστήρια.

thrakis geuseisΤα τοπικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με τη γαστρονομία και τις γεωργικές πρακτικές και προσφέρουν μια υγιεινή και απολαυστική  διατροφική εμπειρία. Είναι αναγκαίο να δοθεί και ιδιαίτερη έμφαση από την εκπαίδευση στα πρώτα κιόλας χρόνια της  παιδικής ηλικίας όπου θα συμπεριλαμβάνονται εδαφικές, ιστορικές, πολιτιστικές και άλλες πτυχές. Επίσης, τα τοπικά προϊόντα αναδεικνύουν την ποικιλομορφία και την ποιότητα των περιφερειών, αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνιστούν έναν διεθνώς αναγνωρισμένο τρόπο ζωής, που αναδεικνύει και προϋποθέτει το σεβασμό των τοπικών συνηθειών.
Στις περισσότερες τοπικές κοινωνίες γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την τοπική οικονομία και τα τοπικά προϊόντα. Οι τοπικές κοινωνίες χρησιμοποιούν ως όχημα την πολιτιστική κληρονομιά και γενικότερα τον πολιτισμό για την ανάπτυξη του τόπου αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Οι κοινωνίες αυτές αποτελούν επιτυχημένο παράδειγμα ορισμένων κοινοτήτων και πόλεων που επενδύουν στα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του τόπου και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα φεστιβάλ γαστρονομίας, εκδηλώσεις μεγάλων εορτών, γιορτή κρασιού.
Κάτι που πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως είναι ότι στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα στηρίζουμε τον τόπο μας, το εργατικό δυναμικό αλλά και τις επιχειρήσεις μας. Πολλές οικογένειες στηρίζονται στα τοπικά προϊόντα και είναι ο μοναδικός οικονομικός πόρος τους.  Ας μην ξεχνάμε ότι τα προϊόντα για να βγουν σε παραγωγή πρέπει να αναπτυχθούν και να δαπανηθούν χρήματα, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, απαιτεί αγάπη και μεράκι. Όλοι μας πρέπει να σεβαστούμε την καθημερινή προσπάθεια και τον αγώνα όλων αυτών των συνανθρώπων μας που κοπιάζουν καθημερινά  σε δύσκολες συνθήκες για να μας προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα και ποσότητα. Αν θέλουμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες με λιγότερα προβλήματα, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να υιοθετήσουμε καινούριες καλές πρακτικές και να απομακρύνουμε τις πρακτικές του παρελθόντος. Είναι αναγκαίο να κατευθυνθούμε σε μια νέα οικονομική κουλτούρα που θα έχει βασικά συστατικά στοιχεία την εμπιστοσύνη, την εχεμύθεια, την αλληλεγγύη, το συλλογικό κέρδος. Ο τόπος μας είναι γεμάτος ιστορία, είναι ένας τόπος πολιτισμού. Δεν θα μπορέσουμε να προβάλουμε τον τόπο μας και τα προϊόντα του αν εμείς οι ίδιοι πρώτα δεν τα προβάλουμε και δεν τα στηρίξουμε στον υπόλοιπο κόσμο.

Γιατί το να στηρίζω τα τοπικά προϊόντα, σημαίνει στηρίζω τον τόπο μου!

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone