Αναδρομή στο παρελθόν με φωτογραφίες από τη χιονισμένη Αλεξανδρούπολη με αφετηρία την δεκαετία του ‘40

Από την Μαρίνα Κωστοπούλου

Η Αλεξανδρούπολη είναι πανέμορφη όλες τις εποχές, όχι μόνο το καλοκαιράκι με τον ήλιο και τη θάλασσα. Σίγουρα, το χιονισμένο τοπίο

δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο για την πόλη μας κι αυτό το κάνει αυτόματα ξεχωριστό και μοναδικό. Μικροί και μεγάλοι χαίρονται σαν παιδιά με την έλευση του χιονιού (εφόσον η χιονόπτωση δε συνοδεύεται από σοβαρά προβλήματα) και τρέχουν να το απολαύσουν και να φωτογραφηθούν σ’ αυτό. Τέτοιες φωτογραφίες έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε εδώ κάνοντας μια αναδρομή στο μακρινό και κοντινό παρελθόν του τόπου μας. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι!

Τις φωτογραφίες δανειστήκαμε από το sıte oldalexandroupoli”. Τους ευχαριστούμε θερμά.

 

Χιόνια στην Αλεξανδρούπολη τον Γενάρη του 1955. Η παρέα φωτογραφίζεται κάπου στην Απολλωνιάδα. Διακρίνουμε στην μέση καθιστό τον Αλέκο Σταυρακούδη (τον μπαρμπά-Αλέκο τον Μπατίρη).

2

 

 

Ο Φάρος και η παραλία του Φλοίσβου χιονισμένη κάποιον χειμώνα της δεκαετίας του ΄40. Αριστερά διακρίνεται η ταβέρνα "Μπάτης" και δεξιά κάτι σαν κυλικείο(;) του λιμανιού.

5

 

 

Παλαιότερα στην πόλη μας το χιόνι έκανε την εμφάνισή του κάθε χειμώνα (και μάλιστα συχνά). Τα τελευταία χρόνια σπάνια βλέπουμε τέτοιες εικόνες. Στην φωτογραφία η παρέα φαίνεται να το διασκεδάζει. Ο χιονισμένος δρόμος είναι η οδός Αδριανουπόλεως στις 31 Γενάρη του 1956.

1

 

 

10 Ιανουαρίου του 1981 και στην πόλη μας το χιόνι σκεπάζει τα πάντα, όπως μαρτυρά και η εικόνα. Ο Στάθης Λευθεριώτης με τους γονείς του και το αδερφό του δείχνει να το ευχαριστιέται...

3

 

 

17 Ιανουαρίου 1963. Το χιόνι έχει φθάσει μέχρι τη θάλασσα και η παρέα με τους Χατζησωτηρίου, Κυριάκο Παπαδόπουλο (όρθιοι), Θόδωρο Ορδουμποζάνη και Γκάρο Δεδεϊάν (κάτω) απολαμβάνουν το τοπίο κάτω από τον Φλοίσβο.

4

 

 

Όλες τις εποχές ο Φάρος μας είναι ιδανικός για φωτογράφιση....

6

 

 

Η παιδική χαρά απέναντι από την Μεραρχία. Διακρίνεται και η τελευταία βαλανιδιά που απόμεινε στην παραλία μας (υπεραιωνόβια). Αυτή κι αν δεν έχει δεί χιόνια...

7

 

Χειμώνας του 1956 μπροστά στην Εταιρεία Ηλεκτροφωτισμού (κατόπιν ΔΕΗ) οι μαθητές της Λεονταρίδειου Σχολής φωτογραφίζονται μέσα στο χιόνι. Παλιότερα αυτές οι εικόνες, με χιονισμένη την πόλη, ήταν πολύ συχνές. Σήμερα με το ζόρι βλέπουμε καμμιά νιφάδα. Κακούργα αύξηση της θερμοκρασίας. Μόνο εμάς πιάνεις...

8

 

 

H πόλη μας χιονισμένη τον χειμώνα του 1987.
Τον Μάρτιο του 1987 η πόλη μας ήταν "ντυμένη" στα λευκά επί 2 εβδομάδες. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, επίσης, για 2 εβδομάδες καθώς έριξε αρκετό χιόνι στις 2 Μαρτίου. Aλλά και τις επόμενες ημέρες , μέχρι και τις 14 Μαρτίου που "γύρισε" νοτιάς, επικρατούσε παγωνιά και τα χιόνια δεν έλιωναν.

9

 

 

Λίγο πρίν τα Χριστούγεννα του 2001 (20/12) μας έπιασε ένα αρκετά ισχυρό κύμα κακοκαιρίας με χιόνια. Η φωτογραφία είναι από την περιοχή του Πέπλου όπου ακινητοποιήθηκε μηχανή τρένου από τον όγκο του χιονιού στις ράγες.

10

 

 

3 Μαρτίου 1971 και η Αλεξανδρούπολη είναι κάτασπρη από το χιόνι. Μπροστά από τα Δικαστήρια Δικαστές και Δικαστικοί Υπάλληλοι βρίσκουν την ευκαιρία να αποθανατίσουν τις στιγμές με το χιόνι.

11

 

 

27 Γενάρη του 1963. Στην πόλη μας έριξε αρκετό χιόνι και οι νεαροί το εκμεταλλεύτηκαν φτιάχνοντας έναν ιδιόμορφο χιονάνθρωπο (στην Καλλιθέα). Για την ακρίβεια έφτιαξαν μιά γυμνή ..χιονογυναίκα...

12

 

 

ΦΩΤΟ 12 1

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone