Αναδρομή στο παρελθόν με φωτογραφίες από τις παραλίες της Αλεξανδρούπολης με αφετηρία το '36

Ζεστά καλοκαίρια, πρόσωπα αγαπημένα που μπορεί να χάθηκαν, αλλά δεν ξεθώριασαν.

Η μνήμη ζωντανή, ανασταίνει την κάθε κίνηση, την κάθε ανάσα αυτών που πέρασαν από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και στιγμάτισαν, άλλοι λίγο κι άλλοι περισσότερο, το κοινωνικό πρόσωπο μιας πόλης κρυστάλλινης, αιθέριας που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα αποτελεί σημείο συνάντησης χρωμάτων, γεύσεων και ονείρων. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη για λίγο τις έγνοιες που μας κατακλύζουν κι ας βυθιστούμε στην απολαυστική περιδίνηση στην ιστορία.

Τις φωτογραφίες δανειστήκαμε από το sıte oldalexandroupoli. Τους ευχαριστούμε θερμά.

 

Μια φωτογραφία του 1955 με την κατάμεστη παραλία του "Φλοίσβου".
Η εικόνα ήταν συνηθισμένη εκείνα τα χρόνια. Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν σήμερα οι δημοφιλείς παραλίες της πόλης μας. Στο βάθος (κάτω από την "σκιά" του φάρου) διακρίνεται το αναψυκτήριο του "Φλοίσβου". Επάνω ξεχωρίζουν και τα μεγάφωνα για την απαραίτητη μουσική συντροφιά...

1

 

Στην παραλία "Σίδερα", εδώ στην πόλη μας, κάτω από την Καραολή - Δημητρίου στις γραμμές των τρένων. Ο μικρός Γιώργος μαζί με την Αδερφή του Δάφνη και την μητέρα τους φωτογραφίζονται γύρω στο 1960 με φόντο την μεγάλη εμπορική αμαξοστοιχία.

2sumalex

 

Ο Βαγγέλης Τακουρίδης σε θεαματική βουτιά σε κάποια παραλία μας (θα πρέπει να είναι η Σάντα Ρόζα ή ο Ντελής) την δεκαετία του ΄60. Οι καλαμωτές, τα τραπεζάκια με τις ψάθινες καρέκλες και επάνω την ελληνική σημαία συνθέτουν ένα γνώριμο σκηνικό από τα ελληνικά καλοκαίρια.

3sumalex

 

Οι πιτσιρικάδες ποζάρουν κάτω στην παραλία του Φλοίσβου, κατά ύψος και κατά σειρά ηλικίας, στις 10 Ιουλίου του 1966.
Πρώτος με την μάσκα ο Σωτήρης Χατζησωτηρίου, δίπλα με το σωσίβιο ο Γιώργος Στεργίου, παραδίπλα ο Σάββας Στεργίου και τελευταίος με το κουβαδάκι ο Γιώργος Χατζησωτηρίου.
Πίσω διακρίνεται και ο παλιός λιμενοβραχίονας του λιμανιού μας.

4sumalex

 

Γειτονόπουλα από την Απολλωνιάδα κατεβαίνουν στην παραλία του Φλοίσβου και φωτογραφίζονται στην θάλασσα με φόντο τον Φάρο, στις αρχές του ΄50.

5sumalex

 

Στα πόδια της όμορφης κοπέλας ξεχωρίζει η φιγούρα του φωτογράφου ο οποίος αποθανατίζει την παραλία της Αγίας Παρασκευής το 1965.

6sumalex

 

Στην παραλία κοντά στον ΕΟΤ (εκεί που εκβάλει το ρέμα του Βανικιώτη) στις 11 Ιουνίου του 1957, μπροστά από το παραλιακό κέντρο  "Ντελής". Τότε ο "Φλοίσβος", τα "Σίδερα" και ο "Ντελής" ήταν από τις πιό δημοφιλείς παραλίες. Στο βάθος διακρίνεται κι ο Φάρος ο οποίος τότε ήταν ορατός από όλα τα σημεία.

Σημ. Το "φωτομοντέλο" τελικά δεν έκανε καριέρα...

Υ.Γ. αν και για την παραλία δεν είμαστε σίγουροι, γιατί έτσι όπως φαίνεται δεν μοιάζει να είναι τόσο μακριά, παρόλαυτά κρατάμε αυτό που αναγράφει από πίσω η φωτογραφία.

7sumalex

 

Μια φωτογραφία του 1954 (φώτο ΡΙΟ) η οποία μας παρουσιάζει την μορφή που είχε η παραλία μας ακριβώς κάτω από το τοιχάκι της Απολλωνιάδος (πριν χτιστεί, φυσικά, το τοιχάκι). Τα "παλούκια" που προεξέχουν στην αμμουδιά ήταν τοποθετημένα από τους ψαράδες καθώς σ' αυτά άπλωναν τα δίχτυα τους για να στεγνώσουν (τότε δεν υπήρχαν δίχτυα πλαστικά ή συνθετικά, όπως σήμερα, οπότε αν δεν τα άπλωναν για να στεγνώσουν μούχλιαζαν και χαλούσαν).
Η παρέα φωτογραφίζεται πάνω στην ξύλινη βάρκα της εποχής.

8sumalex

 

Μια γνώριμη παλιά φωτογραφία της παραλίας του Φλοίσβου (1936) με τα αποδυτήρια των λουομένων.
Πίσω από τον Φάρο ξεχωρίζει το εντυπωσιακό ξενοδοχείο "Ακταίον"
(Σύλλογος Αλεξ/πολιτών Αττικής)

9sumalex

 

Παραλία της Νέας Χηλής με την ταβέρνα "Καλαμάκι" το 1955. Παρατηρούμε την ξύλινη προβλήτα που είχε τότε για τις βάρκες οι οποίες πηγαίνανε βόλτα τους τουρίστες στην Αγία Παρασκευή της Μάκρης. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Νέα Χηλή είναι από τα λίγα παραθαλάσσια χωριά στην Ελλάδα που δεν έχουνε έστω και ένα υποτυπώδες  λιμανάκι. Πίσω το μάτι "χάνεται" καθώς δεν υπάρχουν σπίτια και κτίσματα.

10sumalex

 

Παραλία Αγίας Παρασκευής Μάκρης το καλοκαίρι του 1965. Να αναφέρουμε ότι πολλοί Αλεξανδρουπολίτες επιλέγαν σαν μέσο μεταφοράς εκείνη την εποχή τις βάρκες που υπήρχαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έκαναν το δρομολόγιο καθημερινά με εισιτήριο,αφού τα αυτοκίνητα ήτανε ελάχιστα αλλά και οι δρόμοι ήταν στενοί και χωματόδρομοι.... Διακρίνεται και το ταβερνάκι στην άκρη των Βράχων (τα Βραχάκια).

11sumalex

 

Ο Χρήστος Τσιακίρης και η παρέα του με τα χαρακτηριστικά μαγιό της εποχής του ΄30.(από το φωτογραφικό αρχείο του Παν. Τσιακίρη).

Στις φωτογραφίες διακρίνονται οι ξύλινες κατασκευές για τους λουόμενους που υπήρχαν τότε στην παραλία μας κάτω από τον Φάρο.

12sumalex

 

26 Ιουλίου του 1966 σε κάποια παραλία των Δικέλλων η Αθανασία Χατζησωτηρίου με τους γιούς της Σωτήρη και Γιώργο και η Βασιλική Βουτσά κι αυτή με τους γιούς της Γιάννη και Σωτήρη.

13sumalex

 

Kαλοκαίρι του 1969.
Ο μικρός Γιάννης (ο γνωστός υπάλληλος της Πολιτικής Αεροπορίας Γιάννης Μαλκίδης) με τον πατέρα του Σταύρο.
Στην πάνω φωτό διακρίνεται το Πασαλίκι (κατεδαφίστηκε κατά την διάρκεια της Χούντας, όπως και τόσα άλλα κτίρια και στην θέση τους οικοδομήθηκαν εκτρωματικές κατασκευές...)
Κάτω: μπροστά στον Φάρο με το κλασσικό σωσίβιο της εποχής..

14sumalex

 

Η παρέα απολαμβάνει το μπάνιο της στην παραλία της Νέας Χηλής, στο "Καλαμάκι", το καλοκαίρι του 1956.
Καθήμενοι επάνω στην μικρή ξύλινη προβλήτα (που υπήρχε κάποτε): Τερζής Κώστας, Βουλγαρέλη Ρηγούλα, Γιουβαλάκη Ρούλα, Δαϊδης Γιάννης και κάτω ο Παναγιώτου Γιώργος.

15sumalex

 

12 Αυγούστου του 1972. Τα αδέρφια Γιάννης και Ευγενία Μπράμου απολαμβάνουν το μπάνιο τους ακριβώς κάτω από την παραλία του Φάρου, στον "Φλοίσβο". Πίσω διακρίνεται ο καινούργιος λιμενοβραχίονας.

16sumalex

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone