Ρεπορτάζ στο κέντρο αποφάσεων του αεροδρομίου "Δημόκριτος"

Του Ηλία Αραβίδη

Το Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Αλεξανδρούπολης και εξυπηρετεί καθημερινά γύρω στις 60 πτήσεις λόγω της έδρας της σχολής Skies Aviation Academy, η οποία εκπαιδεύει επαγγελματίες πιλότους της Πολιτικής Αεροπορίας.

Κι ενώ οι αερομεταφορές είναι πια ένα συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους, λίγοι είναι αυτοί που έχουν γνώση της λειτουργίας του σημαντικότερου κυττάρου ενός αεροδρομίου που είναι ο Πύργος Ελέγχου. Έτσι, το Thea Magazine και ο Ηλίας Αραβίδης επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου «Δημόκριτος» και συνομίλησαν με τον αερολιμενάρχη κ. Ζαντανίδη Στέλιο που μας ξενάγησε στον χώρο εργασίας του.

«Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας προσερχόμενος στη δουλειά του είναι να παραλάβει τα μετεωρολογικά στοιχεία για την περιοχή ευθύνης του, τα Σχέδια Πτήσης της ημέρας και να ελέγξει την ορθή λειτουργία των οργάνων του Πύργου. Ειδικότερα, το πλαίσιο και η ευθύνη ενός Ελεγκτή είναι ο έλεγχος της κυκλοφορίας όλων των αεροσκαφών ή άλλων εναέριων μέσων (drones) και η διασφάλιση της μη σύγκρουσης αυτών μεταξύ τους. Υπάρχει νομικά και ουσιαστικά διαχωρισμένη ευθύνη του Ελεγκτή και του πιλότου. Ο Ελεγκτής ευθύνεται για την αποφυγή της σύγκρουσης των αεροπλάνων μεταξύ τους, ενώ ο πιλότος ευθύνεται για την αποφυγή της σύγκρουσης του αεροπλάνου με το έδαφος. Για να υπάρχει πλήρης συνεννόηση στις συνομιλίες έχει οριστεί ως ώρα αναφοράς η ώρα Greenwich, ανεξάρτητα από την χώρα στην οποία βρισκόμαστε».

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται πριν την απογείωση ενός αεροπλάνου όσον αφορά τη λειτουργία του Πύργου Ελέγχου;

« Καταρχάς, οι ευθύνες ενός Ελεγκτή κατανέμονται ιεραρχικά και ανάλογα με την ειδικότητα του καθενός. Υπάρχει, επομένως, ο Ελεγκτής Πύργου, ο Ελεγκτής Προσεγγίσεως και ο Ελεγκτής Ραντάρ του FIR. Έτσι, είναι μοιρασμένα ο χώρος, τα ύψη και οι ευθύνες του καθενός ώστε οι ενέργειες να συμβαίνουν μηχανικά μιας και στα μεγάλα αεροδρόμια οι εντολές που δίνονται μπορεί να φτάσουν και τις 2 ανά λεπτό κατά μέσο όρο».

Ο πιλότος λοιπόν αφού έχει καταθέσει Σχέδιο Πτήσης, έγγραφο στο οποίο αναγράφονται τα χαρακτηριστικά κλήσης του αεροσκάφους, ο τύπος του αεροπλάνου, η ώρα αναχώρησης και άφιξης του αεροπλάνου, η διαδρομή, η ταχύτητα, το αεροδρόμιο αναχώρησης και προορισμού όπως και τα αεροδρόμια εναλλαγής, τα σωστικά μέσα του αεροσκάφους και κάποια άλλα στοιχεία, παραλαμβάνει από τον Πύργο τα στοιχεία καιρού, τον διάδρομο απογείωσης, αλλά και το ύψος και τον αεροδιάδρομο πτήσης από το FIR Αθηνών.

«Τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τα αεροπλάνα είναι ο άνεμος, η ορατότητα, τα σύννεφα, το σημείο δρόσου (υγρασία) και η ατμοσφαιρική πίεση. Αφότου το αεροσκάφους απογειωθεί, ο Ελεγκτής Πύργου παραδίδει την επικοινωνία στον Ελεγκτή Προσεγγίσεως, ο οποίος την παραδίδει στον Ελεγκτή Ραντάρ για να συνοδέψει το αεροπλάνο μέχρι τα 20 μίλια από το αεροδρόμιο προορισμού. Κατόπιν, παραλαμβάνει ο Ελεγκτής Προσεγγίσεως και στα 5 μίλια ξανά ο Ελεγκτής Πύργου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως υπάρχει μια συμμετρικότητα στις περιοχές ευθύνης.»

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας;

« Κάθε 3 χρόνια η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) διεξάγει εξετάσεις και τεστ ευφυϊας και παρατηρητικότητας. Υποψήφιοι μπορεί να είναι ο καθένας ο οποίος διαθέτει πτυχίο Πανεπιστημίου, είναι κάτω των 30 ετών, γνωρίζει άριστα την Αγγλική γλώσσα, έχει πτυχίο ECDL και δεν έχει μυωπία. Αν επιλεγεί από την ΥΠΑ παρακολουθεί μια δίμηνη θεωρητική εκπαίδευση στην ΥΠΑ και ύστερα μια εξάμηνη ή ακόμα και ενός έτους ανάλογα με το αεροδρόμιο εργασίας. Αν, δηλαδή, θα γίνει διαδικασιακός Ελεγκτής σε αντίθεση με έναν ελεγκτή Ραντάρ, ο χρόνος εκπαίδευσης ποικίλει. Όταν περάσει το έτος εκπαίδευσης, ο εκπαιδευόμενος οφείλει να πάρει την έγκριση από τον επιβλέποντα ώστε να προχωρήσει στις εξετάσεις πιστοποίησης. Αυτός ο χρόνος μπορεί να παρατείνεται έως ο επιβλέπων πεισθεί πως ο εκπαιδευόμενος είναι έτοιμος. Ο χρόνος που καλείται να εργαστεί ως Ελεγκτής είναι τα 35 έτη. Συνήθως όμως, μετά τα 25 έτη αποσπάται σε κάποιο γραφείο και κάνει επιτελικές εργασίες.»

Γενικότερα, από την συνομιλία με τον κ. Ζαντανίδη μας έγινε αντιληπτό πως η συγκεκριμένη εργασία ενέχει πολύ μεγάλη ευθύνη, αλλά αν είναι καλά οργανωμένη δεν κουράζει, ενώ δεν την κουβαλάει κανένας μαζί του στο σπίτι, όπως συμβαίνει με άλλες δουλειές. Επίσης, όπως μας εξήγησε ο αερολιμενάρχης, οι αερομεταφορές αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο μετακίνησης με επόμενα μέσα το τραίνο, το πλοίο και τελευταίο το αυτοκίνητο. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολυάριθμα συστήματα υποστήριξης όπως και η συνεχής επίβλεψη από έμπειρα μάτια αφενός και αφετέρου η ενδελεχής διαλογή των αεροπορικών εταιριών που μπορούν να πετάνε στον Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο. Συγκεκριμένα, υπάρχει αναρτημένη black list εταιριών που αυτόματα αποκλείονται από την προσέγγιση στο ευρωπαϊκό FIR.

(Βλέπε https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en)

Τελικά, οι εχθροί μιας ομαλής πτήσης είναι ο Άνθρωπος, τα καιρικά φαινόμενα, οι μηχανές και η Τύχη.

Το Σάββατο 23/9/2017 κλιμάκιο γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου με επικεφαλής τον Διοικητή θα βρίσκεται στο Κ.Υ. Σαμοθράκης για να εξετάσει τους μαθητές Α΄, Δ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου για να τους χορηγήσει το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή. Η εξέταση θα γίνει από 9.30 π.μ. έως 2.30 μ.μ. στο Κ.Υ. στη Χώρα Σαμοθράκης. Τα παιδιά πρέπει να προσέλθουν συνοδευόμενα υποχρεωτικά από κάποιον από τους γονείς έχοντας μαζί τους το βιβλιάριο εμβολίων, το ασφαλιστικό βιβλιάριο χορήγησης φαρμάκων (ΟΓΑ, ΙΚΑ ΝΑΤ κ.λ.π.) και ενημερωτικό σημείωμα από νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε περίπτωση που το παιδί έχει νοσηλευτεί στο παρελθόν.

RadioEvros.gr

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone