Αν υπάρχει παράδεισος, τότε είναι στη Σαμοθράκη

H σπάνια φυσική ομορφιά της, αλλά και το ιστορικό πλαίσιο που την περιλαμβάνει δίνει ένα ακόμη point στο νησί

του Έβρου. Έχει και μύριους άλλους λόγους για να θεωρείται ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Στο βορειοανατολικό άκρο του Αιγαίου, απέναντι από το Δέλτα του Έβρου, ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα η Σαμοθράκη

που απέχει 26 ν.μ. μίλια από την Αλεξανδρούπολη με την οποία συνδεεται ακτοπλοϊκά. Αμέσως μπορεί να διακρίνει κανείς το βουνό Σάος, το οποίο είναι το ψηλότερο του B.Αιγαίου, με κορυφή το Φεγγάρι, που αγγίζει τα 1,611μ. Σ’ αυτή τη κορυφή φαντάζεται ο Όμηρος καθισμένο το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα να παρακολουθεί τον Τρωικό πόλεμο!

H Σαμοθράκη με τα άφθονα νερά και την πυκνή βλάστηση, συνδυάζοντας βουνό, θάλασσα, λίμνες, πράσινο, καταρράκτες, αποτελεί πραγματικό φυσικό και πολιτιστικό μνημείο. Το νησί έχει μια αδιάψευστη ιστορία την οποία μαρτυρούν τα ιστορικά μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο, το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης και η λατρεία των «Μεγάλων θεών» των Καβείρων, ενός θρησκευτικού θεσμού που γνώρισε τεράστια δημοτικότητα κατά την κλασσική εποχή. Η ιστορία της φαίνεται ακόμη από τους Μεσαιωνικούς πύργους, τα κάστρα, και τις βυζαντινές εκκλησίες.

Η ονομασία Σαμοθράκη που προέρχεται από την προελληνική λέξη «σαος» (ύψος), υποδηλώνει ένα βασικό φυσικό χαρακτηριστικό του, το ύψος του ορεινού όγκου. (Σαμοθράκη = υψηλή Θράκη).

Το 2012 η Σαμοθράκη διακρίθηκε με το Χρυσό Βραβείο ως ποιοτικός παράκτιος τουριστικός προορισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παραλιών και Παράκτιων Περιοχών (EUCC) ενώ απέσπασε την 7η θέση στην κατάταξη των 100 καλύτερων προορισμών αυτού του τύπου.

Που να πάτε, τι να δείτε:

Καμαριώτισσα: Φτάνοντας με το καράβι στο νησί συναντάμε τον πρώτο οικισμό, την Καμαριώτισσα που οφείλει την ονομασία της στο εικόνισμα της Παναγίας από τις Καμάρες, που φυλάσσεται στην ομώνυμη εκκλησία. Η Καμαριώτισσα είναι ο κόμβος από όπου ξεκινούν οι βασικές οδικές αρτηρίες για τις δύο πλευρές του νησιού (βόρεια και νότια). Εκεί μπορείτε να δείτε εκτός από την εικόνα της Παναγίας Καμαριώτισσας, την λίμνη στον Άγιο Ανδρέα ενώ ακόμη μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα όπως γλυκό πραούστι, παραδοσιακό χασλαμά, σαπουνάκια χειροποίητα, μέλι, κρασί, τσίπουρο, λάδι, ελιές τσακιστές ή πατητές, σπιτικά λικέρ, χυλοπίτες, τραχανά, ντόπια τσάγια και μυρωδικά αλλά και προϊόντα όπως κεφαλοτύρι, φέτα και μυζήθρα, φρέσκο γιαούρτι τα οποία φτιάχνονται αποκλειστικά με ντόπιο γάλα. Η Καμαριώτισσα αποτελεί τον πολυπληθέστερο οικισμό του νησιού και το εμπορικό κέντρο, μπορείτε να βρείτε πολλά εστιατόρια, ψαροταβέρνες, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Διαθέτει μεγάλα ξενοδοχεία και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών. Ακόμη διαθέτει όμορφες και καθαρές παραλίες με βότσαλο.

Χώρα: Η Χώρα αποτελεί την διοικητική πρωτεύουσα του νησιού ενώ είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένη, σε υψόμετρο 300μ.
Η Χώρα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της τουριστικής κίνησης με τα γραφικά της σοκάκια, τα μαγαζάκια της και τα εκλεπτυσμένα της καφέ, μπαράκια, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες.
Εδώ ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία χτίστηκε το 1875, και εκεί φυλάσσονται οι κάρες των «Πέντε Μαρτύρων της Σαμοθράκης», το εξωκλήσι του Σωτήρος, το Λαογραφικό μουσείο, στο οποίο υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και το Ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο Μαρίας Βερβέρη.


Παλιάπολη: Βρίσκεται 6,5 χλμ βόρεια της Καμαριώτισσας και αποτελεί την πηγή που συνθέτει την ιστορία του νησιού όπου εκεί βρίσκεται ο Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιάπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα απομεινάρια της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, οι Πύργοι των Γατελούζι και το στασίδι του Αποστόλου Παύλου- σύγχρονο μνημείο με ψηφιδωτά που αναπαριστά το πέρασμα του Αποστόλου από τη Σαμοθράκη.


Το ιερό των μεγάλων θεών: Εδώ υπάρχει μια σειρά από κτίσματα που μαρτυρούν τη μεγάλη θρησκευτική δραστηριότητα που επικρατούσε σ’αυτό το χώρο. Η αναφορά της Σαμοθράκης από τον Όμηρο, δείχνει πως το νησί ήταν γνωστό στη μυκηναϊκή εποχή. Στον προελληνικό πληθυσμό του νησιού αποδίδεται και ο αρχαιότατος τόπος λατρείας του Ιερού των Μεγάλων Θεών, όπου τελούνταν τα «Καβείρια Μυστήρια». Κατά την παράδοση, στη Σαμοθράκη, στο ιερό των Μεγάλων Θεών γνωρίστηκε με την Ολυμπιάδα ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος. Τα κυριότερα κτίρια του Ιερού είναι το Ανάκτορο, η ιερή οικία, το Αρσινόειο, ο αρχαϊκός Διπλός Περίβολος, το Τέμενος, το Ιερό, ο οίκος των Αφιερωμάτων, το Θυσιαστήριο, η Στοά, η Κρήνη της Νίκης, το Νεκροταφείο, το Πρόπυλο Πτολεμαίου Β’, ο ανατολικός λόφος.

Το αρχαιολογικό μουσείο: Το μουσείο χτίσθηκε από την Αμερικάνικη Αρχαιολογική Αποστολή (που άρχισε τις εργασίες στη Σαμοθράκη το 1938) και συντηρείται από το Ελληνικό κράτος. Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν στη Σαμοθράκη από το Γερμανό αρχαιολόγο Α. Champoisean, που βρήκε το άγαλμα της Νίκης το οποίο έκτοτε κοσμεί το διασημότερο μουσείο του κόσμου το Λούβρο.


Νίκη της Σαμοθράκης: Ήταν αφιέρωμα του Δημήτριου του Πολιορκητή μετά τη νίκη του στην Κύπρο και είχε τοποθετηθεί πάνω στην πλώρη ενός πλοίου με ανοιχτά φτερά σαλπίζοντας ορμητικά τη νίκη. Είναι φτιαγμένη από πάριο μάρμαρο και έχει ύψος 2,75μ. Η Νίκη της Σαμοθράκης του 190 π.Χ. περίπου βρέθηκε κοντά στο ιερό των Καβείρων το 1863 από τον Γάλλο πρόξενο Σαμπουαζώ και μεταφέρθηκε στο Λούβρο. Ο Champoiseau, πρόξενος της Γαλλίας στην Αδριανούπολη, γράφει: «σήμερα ακριβώς διενεργώντας ανασκαφές βρήκα ένα άγαλμα της φτερωτής νίκης… Είναι λαξεμένο με τέτοια τέχνη, που δεν την ξεπερνάει κανένα από τα ωραία ελληνικά έργα που γνωρίζω, ούτε τα γλυπτά της Απτέρου Νίκης ούτε οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου. Οι πτυχές του φορέματος είναι οι πιο μαγευτικές: είναι σαν από μαρμάρινη μουσελίνα που ο άνεμος την κολλά πάνω στη ζωντανή σάρκα».

Περιήγηση σε άλλους οικισμούς


Άνω Καρυώτες και Κάτω Καρυώτες: Δύο οικισμοί με πολύ πράσινο στους οποίους αξίζει να επισκεφτείτε το ρέμα «Καπιάς» και την πηγή του «Βούτυρου».


Θέρμα: Τα Θέρμα ή Λουτρά βρίσκονται 13 χλμ. από την Καμαριώτισσα. Μοναδική περιοχή, συνδυασμός βουνού, θάλασσας και άγριας βλάστησης, άφθονα τρεχούμενα νερά, θερμά και ψυχρά, πολλοί καταρράκτες, περιβάλλουν τον οικισμό των Θερμών κάτω από το μοναδικό δρυοδάσος Μαρτίνη και τη σκιά του Σάος.
Ένα από τα πιο επισκέψιμα χωριά του νησιού στο οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς ένα ζεστό μπάνιο στις Ιαματικές πηγές, να επισκεφτεί την εκκλησία του Χριστού, να πεζοπορήσει ως την Γριά Βάθρα.

Τα Θέρμα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της νεολαίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και αποτελούν σημείο συνάντησης και διασκέδασης.
Από δω επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τις μοναδικές «κρυφές» παραλίες του νότιου τμήματος του νησιού.

Φονιάς: Προχωρώντας μετά τον οικισμό Θέρμα, φτάνετε στην είσοδο του μονοπατιού «Φονιάς» που αποτελεί και το πιο γνωστό μονοπάτι -ρέμα της Σαμοθράκης. Το μονοπάτι οδηγεί σε υπέροχους καταρράκτες με πληθώρα φυσικών λιμνών (βάθρες) όπου μπορείτε να κολυμπήσετε. Στην παραλία του Φονιά υπάρχει και ο ομώνυμος «Πύργος του Φονιά».

Κήπος, Άνω Μεριά: Στο τέλος του οδικού δικτύου υπάρχει η παραλία «Κήπος» μακρύς γιαλός με μαύρο βότσαλο και πεντακάθαρα νερά που αξίζει να επισκεφτείτε. Ακριβώς απέναντι αντικρίζετε σε απόσταση αναπνοής την Ίμβρο. Στην επιστροφή σας μπορείτε να επισκεφτείτε τον κοντινό οικισμό Άνω Μεριά, από όπου ξεκινά το μονοπάτι για τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της «Καρυάς».

Νότιο τμήμα του νησιού:
Ο πρώτος οικισμός που συναντάει κάποιος ακολουθώντας το νότιο δρόμο του νησιού είναι το χωριό Αλώνια στο οποίο υπάρχει το μοναστήρι του Αγ. Αθανασίου, μετόχι της Μονής Ιβήρων από το 1771 μέχρι και το 1965, ένας χώρος πολύ όμορφος μέσα στο πράσινο.

Αρκετά χιλιόμετρα αργότερα συναντάτε τον οικισμό Ξηροπόταμο, ένα μικρό χωριό με πολλά ελαιόδεντρα στο οποίο υπάρχουν μονοπάτια προς όμορφους καταρράκτες. Έπειτα το Λάκκωμα στο οποίο υπάρχουν τρεις παλιοί λαδόμυλοι οι οποίοι αποτελούν εντυπωσιακά δείγματα της Σαμοθρακίτικης πρωτοβιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από το Λάκκωμα είναι ο δρόμος προς την Παχιά Άμμο, μία όμορφη αμμουδιά με καταγάλανα νερά. Στις θαλάσσιες σπηλιές της περιοχής, βρίσκει καταφύγιο ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Ελλάδας και της Ευρώπης, η Μεσογειακή φώκια Monachus Monachus.
Στον δρόμο προς Παχιά Άμμο μπείτε στον πειρασμό να πάρετε τον ανηφορικό χωματόδρομο προς Παναγιά Κρεμνιώτισσα. Το ξωκλήσι της ομώνυμης Παναγιάς που κρέμεται στο βράχο θα σας ανταμείψει τόσο με την θέα του όσο και την γαλήνη του. Μπορείτε επίσης να δροσιστείτε ή να δοκιμάσετε μερικούς εκλεκτούς μεζέδες στο καφενεδάκι της περιοχής. Συνεχίζοντας μετά το Λάκκωμα το τελευταίο χωριό που συναντάει κανείς είναι ο Προφήτης Ηλίας, ένα ορεινό χωριό με απεριόριστη θέα που φημίζεται για το ντόπιο κατσικάκι και για το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.

Πληροφορίες: +30 25513 50800 & www.samothraki.gr

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone