Κουλτούρα σε ενέσιμο

Του Ηλία Αραβίδη

Μπαίνοντας δειλά, δειλά στην καρδιά του καλοκαιριού, οι Δήμοι της Επικράτειας εγκαινιάζουν τα προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα συναρπάσουν το φιλοθεάμον κοινό των πόλεων,

που θα σπεύσει να παρακολουθήσει τα δρώμενα αναζητώντας δροσιά στα κατά τόπους θερινά θέατρα.

Οι επιλογές θα είναι πολλές και φέτος, πλην όμως, η ποιότητα κυμαίνεται για άλλη μια φορά σε χαμηλά επίπεδα. Φταίει η ελλειπής και αδιαμόρφωτη αισθητική παιδεία των θεατών, η ναρκισσιστική μονομέρεια του ύφους και της ερμηνείας των καλλιτεχνών που πλαισιώνουν τους περιοδεύοντες θιάσους ή μήπως το πρόβλημα ανακύπτει ως αποχρών λόγος του συνδυασμού των δύο;

Ναι, η αλήθεια είναι πως η παρακολούθηση μιας μουσικής ή θεατρικής παράστασης προϋποθέτει την δια-λογική επικοινωνία και των δύο μερών, του κοινού και των ηθοποιών ή μουσικών. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί, θα πρέπει οι μεν θεατές να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι αποτελεί πραγματική τέχνη και οι συντελεστές των παραστάσεων να υπηρετούν το εγχείρημα αναδεικνύοντάς το καθολικά. Αυτό που έχει σημασία για έναν ηθοποιό συγκεκριμένα, είναι να μπορεί να μπολιάσει τον ρόλο του με στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας του, προσέχοντας, παράλληλα και συγχρόνως, να εναρμονίσει το υλικό του ήρωά του με τις εκάστοτε συνθήκες του ίδιου του έργου. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι λεγόμενοι σταρ του σανιδιού στην Ελλάδα, τείνουν να δημιουργούν μια επίφαση σοβαρότητας στον χαρακτήρα που υποδύονται πλάθοντας μια καρικατούρα, ένα κακέκτυπο του παραφουσκωμένου τους εγωϊσμού. Κι όλο αυτό, με την αζημίωτη συμβολή των εγχώριων media να το πλασάρουν ως υψηλή τέχνη, εισπράττοντας τις επιδοκιμασίες του απαίδευτου και αστοιχείωτου κοινού, «καλλιτέχνες» γαρ. Θα πείτε κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτοί οι άμοιροι. Ποιος ξέρει, αν έχουν και τις κατάλληλες πολιτικές διασυνδέσεις, μπορεί, ατάλαντοι έστω, να καταλήξουν στα γεράματα να κατέχουν και κάποια διοικητική θέση σε κάποιο άσυλο αναξιοπαθούντων ενός Δημόσιου οργανισμού.

Ο καιρός, όμως, κάνει όμορφα τερτίπια, θωπεύει τις ψυχές και γαληνεύει τα πνεύματα. Γι ‘ αυτό, λοιπόν, όσοι δεν παρακολουθούν τις καλοκαιρινές επαναλήψεις των ελληνικών σήριαλ, μπορούν κάλλιστα να εμπλουτίσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες με «άρτον και θεάματα» χορηγούμενα αφειδώς από το Πολιτιστικό σχολείο «Η Σκεπτόμενη Ελλάς», που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες. Καλή διασκέδαση!

Links

          

Main Office

  • Main Office

     

  • Email

    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Phone