10 συχνά ερωτήματα για το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Bexsero

Από τον Μιχάλη Μαυρανεζούλη, Παιδίατρο 

Μετεκπαίδευση στο Royal Brompton Hospital of London

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε οι παιδίατροι, αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών

με το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β (BEXSERO). Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάποια από αυτά.

 

1ο ερώτημα: Από τι μας προστατεύει ;

Ένα από τα πιο συχνά αίτια μηνιγγίτιδας στα παιδιά είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria Meningitis),ο οποίος δεν είναι ένας, αλλά έχει πολλούς οροτύπους (A,B,C,W135,Y κ.α ). Δυστυχώς ο εμβολιασμός για μία οροομάδα δεν εξασφαλίζει την άμυνα έναντι των υπολοίπων.

 

2Ο ερώτημα: Τι περιέχει το εμβόλιο εναντίον Μηνιγγιτιδοκόκκου  Β;

Το εμβόλιο περιέχει τέσσερα αντιγόνα της οροομάδας Β:

 1. NadA: neisserial adhesin A: Προάγει την προσκόλληση και την διείσδυση επιθηλιακών  κυττάρων.
 2. fHbp: factor H binding protein: Δεσμεύει τη βακτηριακή σιδηροφόρο εντεροβακτίνη και τον παράγοντα Η (βακτηριακή επιβίωση).
 3. NHBA: neisserial heparin-binding antigen: δεσμεύει την ηπαρίνη, που μπορεί να αυξήσει την βακτηριακή αντίσταση στον ορό.
 4. NZPorA 1.4: porin A: Μείζων κυστική πρωτεΐνη της  εξωτερικής μεμβράνης για την  παραγωγή αντισωμάτων.

Τα 3 πρώτα αντιγόνα περιέχονται σε ποσότητα 50 μg και το τέταρτο σε ποσότητα 25 μg. Όλα προσροφημένα σε υδροξείλιο του αργιλίου. Η χρήση πολλών αντιγόνων εγγυάται την καλύτερη προστασία. Το εμβόλιο είναι ισχυρά ανοσογόνο σε όλες τις ηλικίες, με καλή ανοχή.


3Ο ερώτημα: Πόσες δόσεις κάνουμε;

Το εμβόλιο κατά του Μηνιγγιτιδόκοκκου Β (Bexsero) είναι συνιστώμενο και το δοσολογικό του σχήμα έχει ως εξής:

2-5 μηνών: 3 δόσεις + 1 αναμνηστική. Μεσοδιάστημα δόσεων βασικού εμβολιασμού ≥ 1 μήνας, αναμνηστική δόση στην ηλικία 12-15 μηνών.

6-23 μηνών: 2 δόσεις + 1 αναμνηστική. Μεσοδιάστημα δόσεων βασικού εμβολιασμού ≥ 2 μήνες, αναμνηστική δόση:

ηλικίες 6-11 μηνών: στο 2ο έτος της ζωής (≥ 2 μήνες μετά το βασικό εμβολιασμό)

ηλικίες 12-23 μηνών: 12-23 μήνες μετά το βασικό εμβολιασμό

≥ 2 ετών: 2 Δόσεις. Μεσοδιάστημα δόσεων:

  • ≥ 2 μήνες για παιδιά 2-10 ετών
  • ≥ 1 μήνα για άτομα ≥ 11 ετών
   Η ανάγκη για αναμνηστική δόση δεν έχει τεκμηριωθεί

4Ο ερώτημα: Είναι ασφαλές;

Το εμβόλιο έχει λάβει έγκριση χορήγησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση,από την Μ. Βρετανία ,από τις Η .Π. Α, κ. α. Όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα ,δείχνουν ότι είναι ασφαλές.

5ο ερώτημα: Τι παρενέργειες έχει;

Όπως όλα τα ενέσιμα εμβόλια μπορεί να προκαλέσει:

 • Πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο ή σκληρότητα του δέρματος στο σημείο της ένεσης.
 • Πυρετός, ανορεξία, μυϊκοί πόνοι, ευερεθιστότητα, υπνηλία και εξανθήματα

6o ερώτημα : Γιατί δεν συνταγογραφείται;

Μεταξύ της κυκλοφορίας ενός εμβολίου και της ένταξης του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μεσολαβούν κάποια χρόνια. Σίγουρα παίζει ρόλο το κόστος και φυσικά ο αριθμός των κρουσμάτων (σχέση κόστους –οφέλους ). Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν μπορεί να συστήσει προς το παρόν γενικό εμβολιασμό λόγω της χαμηλής συχνότητας της νόσου. Καινούργιες κατευθυντήριες οδηγίες αναμένονται πάρα πολύ σύντομα.

7ο ερώτημα: Πόσο κοστίζει ;

H αγορά ενός εμβολίου κοστίζει 105 ευρώ

8ο ερώτημα: Πόσο συχνή είναι η μικροβιακή μηνιγγίτιδα;

Για τη χρονική περίοδο 1998-2011, ο αριθμός των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας με γνωστή ηλικία ήταν 1843 (υπήρχαν 109 κρούσματα με άγνωστη ηλικία). Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 9,1κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η μέση δηλούμενη επίπτωση προοδευτικά μειώνεται στις ηλικίες 5-14 ετών (3,8 ανά 100.000 πληθυσμού) και 15-24 ετών (1,3 ανά 100.000 πληθυσμού). Στις ηλικίες άνω των 25 ετών η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας είναι ιδιαίτερα μικρή και δεν ξεπερνά τις 0,3 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού . Στη χώρα μας το 61% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας όπου έγινε προσδιορισμός της οροομάδας οφείλεται στην οροομάδα Β, ενώ δεύτερη σε συχνότητα ταυτοποιήσιμη οροομάδα είναι η C. Κατά την περίοδο 1998-2011 καταγράφηκαν 117 θάνατοι από μηνιγγιτιδόκοκκο, που αναλογεί σε θνητότητα 6%. Η μεγαλύτερη θνητότητα καταγράφηκε το έτος 1998 (12,3%), ενώ η μικρότερη το έτος 2011 (2%). Η μέση δηλούμενη θνησιμότητα για τη χρονική περίοδο 1998-2011 είναι 0,08 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

9ο ερώτημα: Να εμβολιάσω το παιδί μου;

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Οι παιδίατροι ακολουθούμε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στο οποίο δεν υπάρχει σύσταση για τον εμβολιασμό κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον γονέα και να παραθέσουμε όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χωρίς να τον τρομοκρατούμε.

10o ερώτημα: Εμβολιάσατε το παιδί σας;

Ναι. Λόγω επαγγελματικών συνθηκών (πατέρας παιδίατρος, μητέρα ειδικευόμενη παθολογίας) έχει περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει,σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας της.

Βιβλιογραφία:

www.ema.europa.eu

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

www.keelpno.gr

www.paidiatriki.gr

www.e-child.gr

www.loimoxi.blogspot.gr

Links

          

Main Office

 • Main Office

   

 • Email

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 • Phone